Blog

La senzillesa de la complexitat (a l’ARA, 16/01/15)

by in Articles, Presència

Captura de pantalla 2015-01-16 a les 7.07.39

Vivim temps paradoxals. Avui, justament quan les interconnexions naturals, humanes i cognitives estan més desenvolupades i són més complexes que mai, socialment és com si tendíssim a protegir-nos-en, tot construint marcs conceptuals simples i lineals.

En el fons diria que no fem altra cosa que seguir les ensenyances de Confuci, ni que sigui de manera inconscient. I és que la vida, efectivament, és simple. Som nosaltres els qui insistim a complicar-nos-la. El problema, però, és que simplificar-la no és tan senzill. Tal com cantava Pete Seeger, qualsevol ximple pot fer que una cosa sigui complexa, però per fer que sigui simple cal ser un geni.

Quina és, doncs, la qüestió? Ben simple: que simplicitat no és el mateix que simplisme. Si bé la simplicitat és necessària (i, repeteixo, difícil d’arribar-hi), el simplisme, en canvi, esdevé un perill, i fins i tot una amenaça. (pots llegir article sencer a:  http://www.ara.cat/opinio/senzillesa-complexitat_0_1286271431.html

Leave a Reply